Het Radboudumc is een van de ziekenhuizen die gebruik maakt van de eLabgids. Dagelijks werken in het academisch ziekenhuis in Nijmegen honderden medewerkers met de applicatie die door Maxdoro is ontwikkeld. Klinisch Chemicus Ruben Smeets en ICT-coördinator Arnoud Loof zien grote potentie in de mogelijkheden van de eLabgids.
"We zijn ooit gestart met de eLabgids, omdat er al een soort van basis lag", legt klinisch chemicus Ruben Smeets van het Radboudumc uit. "Voor het NVKC heeft Maxdoro destijds een app ontwikkeld. Ik heb toen een wensenlijstjes opgestuurd met features die het platform zou moeten hebben. Zo is de eLabgids eigenlijk ontstaan. Die ontwikkeling is relatief snel gegaan."
We schrijven 2017 en de eLabgids wordt officieel gelanceerd bij een aantal grote universitair medisch centra, waaronder het Radboudumc, AMC en Erasmus MC. Met de implementatie van het platform zet het academisch ziekenhuis een grote digitale stap voorwaarts. Dankzij de eLabgids hebben patiënten en aangesloten medici altijd en overal up-to-date informatie van referentiewaarden, specialisten, protocollen en overige lab-informatie. Dat alles in een omgeving die veilig, snel en overal geraadpleegd kan worden.
"We hebben ook andere systemen hiervoor getest, maar die waren lastig te beheren. Daarnaast hadden deze niet zo’n fijne interface als de eLabgids heeft. Het is een intuïtief product en daardoor erg gebruiksvriendelijk. Het platform is meer dan een platte database. Je kan via de applicatie contact leggen met de verantwoordelijke lab-specialist en er zijn meer mogelijkheden om informatie uit te wisselen", aldus Smeets.
In 2017 zijn ze bij het Radboudumc gestart met het centraliseren van de organisatie. Waar voorheen de monsters voor verschillende labs op diverse plekken ingeleverd moesten worden, wordt er nu gewerkt met een centrale front-office.
"De volgende stap in dit proces is de centralisatie van informatie", legt Arnoud Loof uit. "De eLabgids biedt daarvoor een goede oplossing, omdat het een platform is waar veel informatie bij elkaar wordt gebracht. Door niet alleen het lab van de afdeling klinische chemie te integreren met de eLabgids, maar ook die van medische microbologie of de apotheken, heb je een alomvattend systeem voor al je informatie."
Daar komt bij dat Arnoud Loof en Ruben Smeets ook op zoek zijn naar een manier om de aanvragen van lab-orders te digitaliseren. Ook hiervoor denken zij dat de eLabgids een mooie rol in kan spelen.
"We hebben veel verschillende papieren aanvraagformulieren", legt Loof uit. "Deze moeten worden beheerd naar de accreditatienormen, maar staan allemaal op een verschillende plek op onze website. Door ze te centraliseren vanuit de eLabgids verzamel je alle informatie op dezelfde plaats."
Smeets vult aan: "De arts zou niet moeten zoeken naar de juiste plek waar hij een order moet plaatsen, maar moet daar een vast portaal voor hebben waar hij alle aanvragen kan doen. Hij ziet dan direct alle informatie die nodig is om de afname goed te laten verlopen. Ook wordt de bijbehorende specialist getoond, waar je eventueel contact mee kan opnemen."
Smeets heeft er vertrouwen in dat de nieuwe opties snel gerealiseerd kunnen worden: "In mijn optiek kunnen ze bij Maxdoro snel schakelen. Ze zullen nooit zeggen dat iets niet mogelijk is, maar zoeken altijd direct naar een oplossing. Neem bijvoorbeeld het gebruikersoverleg wat we hebben gehad. We hadden de wens om foto’s van afname-materiaal toe te voegen aan het platform. Het heeft niet lang geduurd tot deze feature aan het platform is toegevoegd."
Arnoud sluit daarbij aan: "Wij hebben er veel baat bij als er gewoon een goede bron is waarvan uit gewerkt kan worden. Daar zie ik mogelijkheden voor de eLabgids. Van daaruit kan je het systeem weer verder koppelen naar andere organisaties."
Bekijk alle voordelen en informatie op eLabgids.nl. Of maak een afspraak via het onderstaande contactformulier. We komen graag bij u langs voor een vrijblijvende demonstratie.
Neem gerust contact met ons op! Wij reageren op werkdagen binnen 24 uur.